2012. június 26., kedd

I heart AkvapóniA :)

Amikor azt hallod, hogy AKVAPÓNIA, mi jut először eszedbe? Nem kell szégyenlősködni, szabad asszociáció, GO! 

Ez lehet az akvapónia?
Vagy miniviziló tenyésztés?

Fogadjunk, hogy valami ilyesmikre gondoltatok! :)

Hát kicsit sem járunk még közel, de az mondjuk teljes mértékben igaz, hogy mesevilágba kalauzol minket ez a téma!


Egyszer volt, hol nem volt, definíció szerint az akvarisztika és a hidropónia összeházasítása ez, na de ide a rozsdás bökőt, hogy még most sem lettetek sokkal okosabbak, kedves gyerekek! 
Saját kis szavaimmal egy olyan önfenntartó rendszer, amelyben egy csinos (lehetőleg passzív szolár) üvegházban (vagy megfelelő klíma mellett akár a szabadban) halak, bacik, növények és emberek gyönyörű egyensúlya teremthető meg. A halacskákat megetetjük, akik ezért hálásán ammóniát "termelnek", amelyet a bacikák nitrátokra és nitritekre bontanak, és ezt a növények a vízből felveszik, a kavicságyak a vizet emellett megszűrik és a szép tiszta víz visszamegy a halacskáknak. És minden, ami itt megterem répa, retek, citrommenta, zöldborsó és halacska (a saját szememmel láttam ám, hogy hatalmas, gyönyörű zöldségek nőnek itt az üvegházon is túl), belemegy a pocakunkba. Biológia, azaz természet kezdőknek, nem találtunk fel semmi újat, igaz? :) Gönczi Péter szájából sem hallottam mást a múlt hét végén Debrecenben, mint hogy nem ördöngösség ez, nem kell izgulni, inkább csinálni, mert a természet mindent megold!

És ez volt az egyik dolog, ami nagyon tetszett a koncepcióban: természetes! Nincs vegyszer, permet, semmi, mert itt kicsiben aztán gyorsan meglátjuk, hogy a halak hamar hátúsznak a vegyszerektől, ami nekik kicsit sem természetes viselkedésük, feldobják az uszonyt... :( És persze meg kell azért küzdeni kártevőkkel, kórokozókkal, furán viselkedő halakkal, de gyerekeeek, itt minden nagyon kísérleti még! Az furcsa, hogy nem föld a termőközeg, hanem kavicsok, de a kis segédekre, mint giliszták, katicák és társaik szükségünk van az akvapóniás rendszerben is, hogy az egyensúlyt fenntartsák. A szakmázásba nem mennék nagyon bele, akit ennél is mélyebben érdekel, nézze meg az első TV2 Naplót és olvassa a honlapot és lájkolja a FBot, csekkolja a dzsemboriprogramot!

De a találkozó érzelmi töltetéről még mesélek nektek! Mert hát nem mondhatom, hogy nem hatott meg az ökogazdaság helyzete Magyarországon, a közösségi kertek, hogy mitől lehet valami bio, hogy hogyan lehet a biológiai növényvédelem keretein belül fürkészdarazsakkal kártevőket irtani, és hogy milyen szivattyú és törpehacsa, vagy tilápia (az egy hal), és hogy minden mindennel összefügg, és itt is szóba kerül a permakultúra, és a passzív szolár üvegház, aminek az ötletével a szalmaépítők konferenciáján találkoztam először, és hogy kicsiben a szobádban is összerakhatsz egy ilyen rendszert seperc alatt és még akváriumot sem kell takarítanod, és mi össze is raktuk, kialakult a fúró team, a csőszerelő, ládalyukasztó, hengerolvasztó csapat, és még arról is hallottunk, hogy Waldorf suliban a gyerekeknek ezt milyen örömmel tanítják, és remélhetőleg nemsokára már minden suliban is így lesz! Minderről videó összefoglaló itt!

Hanem emellett tudjátok, hogy milyen vagyok... Beleszerettem az emberekbe, akiket ez érdekel! Majdnem azonnal! :D De 1-2 borozós világmegváltós beszélgetés, vagy birkapörköltes ebéd, vagy illegális termálfürdőbe lopózás, vagy félkómás reggeli kávé melletti smalltalk keretein belül mindenképp. Beleszerettem a kritikus és az álmodozó szlovén mérnökfiúkba, az ír összeesküvés-elmélet rajongó srácba, a szappanfőző anyukába, az Indiát megjárt fotós párba, az űrkutatóba, a Franciaországban élő volt TVs média és marketing guru bosziba, az informatikusként dolgozó és engem és Perecet fuvarozó lelki vezetőbe, a csillogó szemű apukába, aki túlolvasta magát az interneten és összerántotta ezt a kis bulit, és még sorolhatnám! De nagyon remélem hogy ők, a mese ezen epizódjának szereplői boldogan éltek, míg meg nem haltak, és mind ügyesen építettek maguknak egy akvapóniás rendszert! :D

(Még koránt sincs) itt a VÉGE, fuss el véle! I heart Akvapónia!

5 megjegyzés:

  1. Továbbra is nagyon eltalált a stílus.. izgalmas szóválasztás, frappáns mondatfűzés, energikus lezárás épp jókor, amikor már eleget tudok, hogy még jobban érdekeljen, de keveset, hogy ne kelljen tovább kattintanom.. köszönöm Évi !! D

    VálaszTörlés
  2. Nem lehetne mégis inkább az énkicsipónim-változatot?? ;)
    Köszönjük szépen a beszámolót, nagyon jó volt! Nekem is felkeltette az érdeklődésemet a találkozó, csak egyrészt nagyon sok nekem az a pénz, amennyibe került, meg persze a rosszmájú énem is megszólalt, hogy egy ilyen előremutató rendezvénynek miért főszereplői egy elmúló világrend képviselői.
    A magam részéről úgy látom, hogy az akvapónia nem "a megoldás" - az, hogy elszakadunk a földtől, semmiképpen nem természetes -, de mint kiegészítő rendszer, tartalék élelemforrás a permakultúra mellett, nagyon is alkalmasnak tűnik.
    ...remélem, a 3. helykereső találkozón ismét látunk! :)
    Dani

    VálaszTörlés
  3. Szia Dani, nekem is ez volt az egyetlen hátsó gondolatom, a termőföldtől elszakadás, ami miatt kicsit ódzkodtam. De épp most akadt kezembe Baji Béla permakultúrás könyve, amitől szintén tök lelkes lettem, és ő is említ egy olyan megoldást, hogy üvegház + mellé kis tó, ami még extra fénytükröződést is ad, így segítve a jól tájolt üvegház fűtését. Én is kiegészítő rendszerként alkalmaznám majd, mert azért télen-nyáron egy biztos élelemforrás tud lenni egy családnak, és ennél nagyobb mennyiség termelésére ilyen keretek között nem is alkalmas, mert elég érzékeny a rendszer a különböző hatásokra, ahogy észrevettem.
    Kik az elmúló világrend képviselői? És mikorra várható a 3. találkozó? :)

    VálaszTörlés
  4. "Kik az elmúló világrend képviselői?"
    Na jó, átnéztem újra a listát, most már alaposabban és konkrétan csak a vidékfejlesztési minisztert találtam ebben a kategóriában. :)
    A 3. találkozó időpontja elvileg júl.7. (szombat), de lesz még erről szavazás, illetve bennem van néhány gondolat, hogy nem kéne egy kicsit későbbre rakni, de ezt még megbeszélem a szervezőkkel.

    VálaszTörlés